You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

my-pool.gr

210 380 9809 - 695 576 9802

info@my-pool.gr
https://www.my-pool.gr/image/cache/catalog/article/ph-article0blog-1170x600.jpg

Γιατι η ρυθμιση του pH στην πισινα ειναι σημαντικη!!!

Οι ιδιοκτητες πισινας, επαγγελματιες και ιδιωτες, ακομα και μερικοι επαγγελματιες του χωρου, ακουν συχνα τη λεξη "pH" χωρις να γνωριζουν γιατι γινεται ολη αυτη η κουβεντα, χωρις να ξερουν την σημασια που εχει το δεδομενο οτι το pH του νερου στην πισινα πρεπει να ειναι ρυθμισμενο μεταξυ 7,2-7,4.

Κατ αρχην να πουμε λιγα βασικα για το pH. 

Τo ph του νερου ειναι μια μετρησιμη παραμετρος που μας προσδιοριζει την οξυτητα του νερου. Η κλιμακα του pH ειναι απο 0 εως 14. Οταν εχομε την τιμη 7 τοτε ενα νερο χαρακτηριζεται ουδετερο, αν ειναι πανω απο 7 χαρακτηριζεται αλκαλικο και οταν ειναι κατω απο 7 τοτε οξινο. 

Ερχομαστε τωρα στην πισινα. Ολο αυτο εχει να κανει βασικα με την αποδοση του χλωριου (υποχλωριωδες νατριο και ασβεστιο, τριχλωρο και διχλωρο ισοκυανουρικο οξυ)  ως απολυμαντικο μεσο. Η χημεια λοιπον και οι ερευνες που εχουν γινει μας λενε οτι οταν το pH βρισκεται στο  7,2-7,4 τοτε το χλωριο μεγιστοποιει την αποδοση του, τοτε πιανει τα μεγιστα οσον αφορα την δραση του ως μικροβιοκτονο χημικο. Απο τα σχετικα διαγραμματα η ιδανικοτερη τιμη ειναι το 7,4.

Εκτος ομως απο την συσχετιση της τιμης του pH με την αποδοση της απολυμανσης, δηλαδη με την υγεια των κολυμβητων, υπαρχουν επιπλεον λογοι για τους οποιους θα πρεπει κανεις να ασχολειται σοβαρα με το pH του νερου της πισινας του, οι οποιοι εχουν να κανουν και με την υγεια των κολυμβητων. 

Τιμες του pH κατω του 7 προκαλουν:

  • "επιθετικο νερο" το οποιο προκαλει φθορες στα μηχανικα στοιχεια της πισινας
  • ερεθισμους στα ματια και τους βλενογονους
  • ζημια στις μεμβρανες liner, στις πισινες που διαθετουν φυσικα

Τιμες του pH πανω του 7,4 προκαλουν:

  • ασθενη απολυμαντικη δραση του χλωριου
  • δερματικους ερεθισμους
  • επικαθισεις αλατων στις επιγανειες και την ανακυκλοφορια (σωληνες, εξαρτηματα, φιλτρο)
  • θολοτητα του νερου

Σε καθε μια απο τις δυο αυτες περιπτωσεις υπαρχουν χημικα καταλληλα για την διορθωση αλλα και συστηματα αυτοματοποιημενα.

Ελπιζουμε μεσα απο το συντομο αρθρο μας να σας εχουμε βοηθησει στην κατανοηση του θεματος. 


Γιώργος Γκιντζίρης / Χημικός Μηχανικός