You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

my-pool.gr

210 380 9809 - 695 576 9802

info@my-pool.gr
https://www.my-pool.gr/image/cache/catalog/article/ozone_uv-1170x600.jpg

UV ή OZONE στην πισίνα


Με την συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των κολυμβητικών δεξαμενών δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης και γενικότερα των εγκαταστάσεων νερού όπως jacuzzi και spa , αυξάνεται και ο αριθμός των χρηστών. Η ανησυχία για τις συνθήκες υγιεινής κατά την χρήση τέτοιων εγκαταστάσεων, αλλά και η ανάγκη για την ύπαρξη ασφαλούς περιβάλλοντος λειτουργίας τους,  οδηγεί τους σχετιζόμενους με τον χώρο στην αναζήτηση αξιόπιστων μεθόδων απολύμανσης του νερού μέσα στο οποίο θα κολυμπήσει ή θα χαλαρώσει κανείς. 

Το ζητούμενο όταν κανείς εισέρχεται στο νερό είναι να είναι ελεύθερο παθογόνων μικροοργανισμών και αν τυχόν εμφανισθούν κατά την χρήση να οξειδωθούν ή να απενεργοποιηθούν.  

Το ευρύτατα χρησιμοποιούμενο μέσο απολύμανσης στην πισίνα είναι το χλώριο, η αποτελεσματικότητα του οποίου είναι γνωστή παγκοσμίως ως μέσο απολύμανσης του πόσιμου νερού και όχι μόνο. 

Στο παρόν κείμενο η προσπάθειά μου δεν είναι να σταθώ απέναντι στην χρήση του χλωρίου ως απολυμαντικό, αλλά να ενημερώσω το κοινό της πισίνας ότι δεν αρκεί μόνο του στο να παρέχει την απόλυτη ασφάλεια στους χρήστες των εγκαταστάσεων νερού. 

Αυτό γιατί υπάρχουν μεν παθογόνοι οργανισμοί όπως adenovirus, Pseudomonas, Shigella, Legionella, norovirus, Giardia  και E. Coli που οξειδώνονται από το χλώριο αλλά και κάποιοι όπως το Cryptosporidium που επιζεί σε κανονικά χλωριωμένο νερό έως και 10 ημέρες και μόνο με παρατεταμένη υπερχλωρίωση αντιμετωπίζεται.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι δεν απορρίπτεται το χλώριο ως μη αποτελεσματικό μέσο απολύμανσης του νερού , κάθε άλλο. Αναζητάμε όμως τρόπο αντιμετώπισης παθογόνων που αυτό δεν οξειδώνει αποτελεσματικά και άμεσα. 

Έχει διαπιστωθεί από μελέτες του Center for Disease Control and Prevention (CDC) ότι μια δευτεροβάθμια απολύμανση με UV ή ΟΖΟΝΕ ή παράλληλα UV & OZONE , σε συνδυασμό με το χλώριο μπορεί με επιτυχία να διασφαλίσει τους χρήστες μιας εγκατάστασης νερού από όλο το φάσμα των αναπτυσσόμενων σε αυτό παθογόνων μικρο - οργανισμών.

Εκτός των άλλων, από την εφαρμογή των συγκεκριμένων μεθόδων, έχει παρατηρηθεί δραστική μείωση στην ποσότητα του απαραίτητου χλωρίου όταν λειτουργεί παράλληλα OZONE ή UV. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι ότι το νερό όταν περνά μέσα από την υπεριώδη ακτινοβολία ή έρχεται σε επαφή με το ΟΖΟΝΕ απαλλάσσεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το οργανικό φορτίο του (παθογόνοι)  και συνεπώς η απαίτηση σε χλώριο μειώνεται σημαντικά. 

Το πόσο δεν μπορεί να το προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια, κυμαίνεται όμως μεταξύ 50-80% ανάλογα με την ακρίβεια στην διαστασολόγηση μια τέτοιας μονάδας.

Καταλήγοντας , αυτό που προτείνω είναι όχι η κατάργηση του χλωρίου αλλά η παράλληλη χρήση μου με μια μονάδα UV & OZONE ή UV  ή OZONE.


Για το my-pool

Γιώργος Γκιντζίρης

Χημικός Μηχανικός